A reggeli mozgás előnyei

A legtöbb ember 8-tól 5-ig tartó időszakban dolgozik, vannak, akik reggel, munka előtt, és vannak akik délután, vagy este szeretnek edzeni.
A fitneszedzők is egyetértenek abban, hogy a legjobb alkalom az edzésre az, ami folyamatosan illeszkedik az időbeosztásunkhoz.

Van, aki reggelente sportol, mert jóleső érzéssel tölti el, hogy fitten kezdi a napot, míg mások inkább munka után szeretnek sportolni.
Vajon mikorra érdemes időzítenünk a testmozgást?
A kérdésre általános érvényű választ a szakemberek sem tudnak adni, mondván, nagyrészt egyénfüggő, hogy melyik napszakban esik jobban, és mikor hatékonyabb az edzés.

Mindenkinek az egyéni bioritmusa diktálja, hogy számára melyik napszak ideális a testmozgásra. Akik a pacsirta típusúak csoportjába tartoznak és szeretnek korán kelni, azoknak nyilván a reggeli edzés a hatékonyabb.
Ezzel szemben az éjjeli baglyok a délutáni vagy esti edzésre esküsznek, a későn fekvők este jobban tudnak a sportolásra összpontosítani, ráadásul a napi stresszt is le tudják ilyenkor vezetni.
A szakemberek úgy vélik, igazából bármilyen edzésidőponthoz hozzá tudjuk magunkat szoktatni, csak idő kérdése.

Nehezen indulnak a napjaid, és még a kávé sem hozza meg mindig a várt eredményt? Indulj neki mozgással a napnak!
A reggeli edzés miatt a hangulatod egész nap jobb lesz, hiszen azzal a tudattal végzed a mindennapi kötelező teendőid, hogy valamit már tettél magadért, az egészségedért.

Miért jobb a reggeli edzés?

  1. Energikus leszel egész nap.
  2. Jobban indul a reggeled, feltöltődsz és felfrissülsz.
  3. A reggeli edzéstől kapott energiád a nap hátralévő idejében is végig elkísér.
  4. Jobban esik majd a reggelizés.
  5. Az anyagcseréd felpörög.
  6. Jó hangulatban töltheted a teljes napodat.
  7. Munka után már nem biztos, hogy lesz kedved edzeni.

Kutatások szerint, akik reggel edzenek, azoknál könnyebben válik rendszeressé a mozgás, hiszen mielőtt még bármi közbejöhetne a nap folyamán, ők már túl vannak rajta.

Önfegyelem, kitartás és idő kell, amíg a reggeli edzésből rutin válik.
Egy 2010-ben végzett kutatás azt mutatta ki, hogy a szervezetünknek 66 napra van szüksége egy új szokás kialakításához. A reggeli edzés tehát körülbelül két hónap elteltével válik természetessé. 

Tudományosan bizonyított, hogy az edzés javít a hangulaton és jótékony hatással bír a depresszió és szorongás ellen. A testben az edzés után endorfinok szabadulnak fel, ami csökkenti a stresszt és a fájdalmat.

Egy 2014-es tanulmány eredményei alapján a reggeli edzés pozitív hatással van az alvásra. A tanulmány résztvevői állították, hogy jobban aludtak az edzések napján. A mélyalvás szakasza tovább tartott és nem ébredtek fel éjjel olyan gyakran. Ezen kívül az elalvás rövidebb ideig tartott.

Találd meg a neked megfelelő napszakot az edzéshez, és állj neki a mozgásnak! 2024 ne a kifogások éve legyen!


Pribék István
Funkcionális edző