Egy veszprémi sportoló az amerikai Hírességek Csarnokában

Harminc éve történt, mégis máig nem tudták megdönteni a rekordot. A kilencvenes évek közepén a Dél-Kalifornia Egyetem (USC) színeiben egy magyar atléta, a veszprémi Kiss Balázs 81,94 méterre dobta a kalapácsot, de ez csak az egyik csúcs, amit azóta nem tudott megdönteni senki. Nem véletlen, hogy idén bekerült az amerikai egyetemi atlétikai Hírességek Csarnokába.

Kiss Balázs neve hallatán a veszprémi sportszerető közönség neve egyből megdobban. De talán nem csak az övék, hanem minden olyan emberé, akik hosszú évek óta követik a magyarok szereplését az olimpiákon. Az 1996-os atlantai nyári játékokon ugyanis ő, a veszprémi atléta szállította az aranyérmet Magyarországnak, amikor 81,24 méterre dobta el a kalapácsot.

Kiss Balázsnak mégsem ez volt a legnagyobb dobása élete során. a Dél-Kalifornia Egyetem színeiben 1993 és 1996 között gyakorlatilag verhetetlen volt. Zsinórban négyszer nyert országos bajnoki címet, ezzel ő volt a negyedik, aki egy számban ezt el tudta érni. 1995 szeptemberében pedig 81,94 méterrel olyan rekordot állított fel az USA-ban, amit azóta sem sikerült senkinek felülmúlnia. Ráadásul minden idők legjobb eredményei közül az első nyolc is az ő nevéhez fűződik.

 

Ezen elvitathatatlan érdemei miatt Kiss Balázst idén az a megtiszteltetés érte, hogy beválasztották az amerikai egyetemi atlétikai Hírességek Csarnokába, ahol ezek után egy magyar, egy veszprémi sportolónak is állandó helye lett.