Díjesőt hozott magával a Pannon Egyetem dokumentumfilmje

„Nincs másik bolygónk és nincs B-terv. Nincs időnk. Nem hibázhatunk.” – Ez a zárómondata a There Is No Planet B című rövid dokumentumfilmnek. Az angol elnevezés ellenére viszont nagyon is magyar alkotásról van szó, sőt veszprémi produkcióról, amit a Pannon Egyetem gondozásában készítettek el még 2022-ben, azóta pedig sorra nyeri a díjakat a nemzetközi filmfesztiválokon.

Ez persze nem véletlen, hiszen amellett, hogy minőségét tekintve a filmes szakma krémje is csettinthet egyet, hogy na, ez valóban kiváló munka lett, témáját tekintve egy nagyon aktuális problémához nyúl hozzá, ráadásul tabudöntögető módon.

„Nincs idő. Nem hibázhatunk.” – Az idézett mondat dr. Gelencsér András légkörkutató, a Pannon Egyetem rektorának szájából hangzik el, miután a negyedórás film tömören, ám annál átütőbb erővel járja körbe a klímaváltozás és ezzel együtt a klímaszorongás kérdéskörét. Megjelenik benne a tagadás, a szkepszis, a bizonytalanság, a sokszor torokszorító rettegés, ami egyáltalán nem filmes túlzás egy klímaszorongó fiatal esetében, erre tudományos bizonyítékokat is felsorakoztatnak. Mindezt egy veszprémi egyetemista (Nagy Krisztina) nézőpontjából mutatja be a There Is No Planet B, aki mellett a tudomány képviselőiként megjelenik a filmben dr. Rostási Ágnes, a Mérnöki Kar dékánhelyettese és a már említett Gelencsér professzor is.

A rövidfilm tabudöntögető mivoltja elsősorban abban rejlik, hogy nem tüneti kezelést kínál az évezredünk egyik legfenyegetőbb kihívására, hanem nyíltan szembe mer nézni a klímaváltozással és annak minden következményével. Ez pedig elsőre valóban félelmetesnek tűnhet, de van egy kulcsmondat, ami bármennyire is kényelmetlen, de lehetőséget ad arra, hogy a gondolkodásunk átalakításával ne okozzon a kialakult helyzet pánikot az emberiségben. Ezt nem lőjük le előre, csak azt, hogy akkor hangzik el, amikor a rektor a zárójelenetben egy kietlen bauxitbányában sétál és monológjában elmondja, hogy kiknek a szavát kell ilyenkor meghallani.

A film egy ízig-vérig veszprémi alkotás, hiszen a szereplők mellett a készítők is a városhoz, azon belül is a Pannon Egyetemhez kötődnek. A két rendező, Elekes Gábor és Horváth Virág is itt végezte tanulmányait, ahogy a filmes projekt vezetője, dr. András Ferenc is a Humántudományi Kar oktatója.

A There Is No Planet B elkezdte áttörni a klímaváltozás kezelése körül kialakult búrát, ami alatt eddig valós cselekedetek helyett csak hangzatos szlogenek álltak. Ezt pedig a nemzetközi közönség is elismerte. Olyannyira, hogy a film Japánból, Indiából, Olaszországból és Bosznia-Hercegovinából is hozott el díjat az ottani filmfesztiválokról, az egyik legnagyobb elismerés pedig egyenesen az USA-ból, azon belül is a Chicago Nemzetközi Filmfesztiválról érkezett, ahol szintén díjazták az alkotást.

A készítők nemrég bejelentették, hogy már készül a dokumentumfilm folytatása, ami elhagyja a rövidfilm formátumát és immáron egy egész estés alkotásban, sokkal mélyebben és még több tudományos szaktekintélyt megszólaltatva járja körbe a témát.

Szerző: Hajas Bálint, Fotó: Pannon Egyetem