A sokoldalú egészség

Az Egészségügyi Világszervezetnek, a WHO-nak van egy egyszerű fogalma arra, hogy mit is nevezünk egészségnek. Eszerint az egészség a teljes testi, lelki, szellemi és szociális jóllét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiánya. Ebből pedig egyből adódik, hogy csupán étkezésünk tudatosabbá tételével, vagy éppen a rendszeres testmozgás beiktatásával még önmagában nem felelünk meg teljes mértékben az egészséges életvitel fogalmának. 

Két veszprémi szakember, egy dietetikus és egy személyi edző viszont elhatározta, hogy a saját szakterületükön szerzett több éves tapasztalatukat egyesítik és egy hiánypótló előadás-sorozatot indítanak ebben az új megközelítésben. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid szerint is sokan azért buknak el azzal a tervükkel, hogy egészségesebb életmódot folytassanak, mert vagy nem volt elég erős az elhatározásuk, vagy túl magasra tették a saját mércéjüket. De könnyű belefutni az interneten sok, a szakmaiságot nélkülöző, de jól hangzó edzéstervbe, vagy étrendbe. Ráhel ezeket csak úgy nevezi, mint ét-trendek, amik mögött sokszor valamilyen táplálékkiegészítőt is forgalmazó világmárka áll, nem valós szakemberek.

A közös előadás-sorozatukban, ami Veszprémben már sikeresen elindult, arra helyezik együtt a hangsúlyt, hogy ne tananyagot mondjanak fel, hanem gyakorlati példákon, majd tanácsokon keresztül közelítsék meg az egészséges életmódot. Ezeket pedig mind-mind olyan emberek példáin keresztül merítik, akikkel korábban már foglalkoztak. Így lesz életszerű és nem száraz információátadás.

Persze összehangolni kettejük szakterületét nem volt olyan egyszerű, annak ellenére sem, hogy mindketten az egészséges életmódra való segítséget választották hivatásuknak. A kompromisszumot viszont megkötötték. Ráhel például elfogadja, ha Dávid kicsivel több húst javasol, cserébe ő zöldségalapú ételekre és egyéb fehérjeforrásokra helyezi a hangsúlyt.

Bár Ráhel és Dávid is aláhúzza, hogy egyikük sem pszichológus és nem is terveznek ilyen babérokra törni, a lelki problémák viszont nem egyszer összekapcsolódnak a fizikai problémákkal is. Apropó pszichológia: azt nem zárták ki, hogy a későbbiekben egy szakképzett pszichológus is csatlakozzon hozzájuk, de ez még a jövő zenéje.

Ráhelék szerint sokakban él az a rossz berögződés, hogy dietetikushoz, vagy személyi edzőhöz fordulni szégyen, pont, mint a pszichológushoz. Pedig annak nem szabadna ilyen érzetet keltenie, amikor valaki a saját lelki és testi egészségén szeretne javítani! Ráadásul senki nincs egyedül az ilyen problémákkal, főleg nem Magyarországon, ahol az elhízás és az ebből adódó érrendszeri, vagy szervi betegségek tömegeket érintenek.

Az előadásaikkal igyekeznek rést törni ezen a falon, eddig pedig úgy néz ki, hogy sikeresen, mivel egyre nagyobb az érdeklődés a fellépéseikre.