Jógázás a szabadban

Amikor eljön a tavasz, majd a nyár, reggelente madárcsicsergésre ébredünk, egyre többször érezni a nap melengető sugarait, egyre jobban vágyunk a szabadban tölteni az időnket, kint mozogni, sportolni.

Sokan azt tapasztalják, hogy a szabadban történő jógázás segít ellazulni, elmélyülni, ezáltal segít a mentális egészség javításában és megőrzésében is. A természet közelsége és a friss levegő jótékonyan hat a testre és a lélekre egyaránt.

Többször találkozunk azzal a kérdéssel, hogy a szabadban vagy teremben hatékonyabb jógázni?

Azt kell, hogy mondjam, hogy erre nincs kőbe vésett válasz, mivel ez inkább az egyéni igényektől függ. Mindkét lehetőségnek, a teremben és a szabadban történő jógázásnak is vannak előnyei. Kapcsolódni az anyaföldhöz mindig nagyon sok energiát ad, és több szempontból egészséges. Az egyén döntése, hogy a gyakorlás melyik formája komfortosabb. Van, aki kifejezetten keresi a természet és az elemek közelségét, van akit zavar a szél, a napsütés, a hangok, a bogarak vagy az, hogy mezítláb áll a talajon. Van, aki a természetben tud befelé figyelni és elmélyülni és van, aki egy terem csendjében tudja ezt hatékonyabban megtenni.

Rengeteg képet, videót találunk a szabadban gyakorlásról, melyhez talán csak annyit kell eldöntenünk, hogy szeretnénk- e így gyakorolni vagy nem.

Mindenkit arra biztatok, hogy próbálja ki ezt a formáját is a jógázásnak, mert csak így fogja tudni eldönteni, hogy ez mennyire komfortos a számára! A végeredményt tekintve szinte mindegy hogy hol, mindegy, hogy hogyan, nem kell sokat hezitálni, terítsük le a szőnyeget és csak csináljuk, vagy szőnyeg sem kell! Ne a hol, és a min, az egyes részletek legyenek a fontosak, hanem maga a gyakorlás, a befelé figyelés, az egyensúly, az érzések. Ne a pózok, ne az, amit más lát, hanem az, amit mi érzünk, amit mi szeretnénk, amiért elkezdtük, amiért csináljuk.

Sokan esküsznek a természetben jógázásra és ugyanennyien a teremben történő gyakorlásra. Szerintem nincs recept, nem szeretnék állást foglalni egyik mellett sem. Jógázzunk ott, ahol jólesik és komfortos. Nyilván vannak szélsőséges időjárási körülmények, mint a – 10 fok és a +40 fok. Ha választani lehet, a szélsőséges körülményeket szinte biztos, hogy nem kívánjuk magunknak, de ezt mindenki döntse el szabadon…

Jó gyakorlást mindenhol!

Csáti-Ersók Marietta

jógaoktató

Fotó: Unsplash