Amikor a város elfér a zsebedben

A mesékben szokott lenni egy varázslatos kulcs, ami minden ajtót kinyit. Habár a valóságban senki nem tud varázsolni, egy apró kis kártya most mégis képes arra, hogy a veszprémieknek megnyisson számos olyan lehetőséget, amivel kulturális és szabadidős élményeket szerezhetnek, vagy csupán a hétköznapjaik lesznek könnyebbek. Idén márciustól újjáéledt a Veszprém kártya, a sikere pedig töretlen.

Akár az Európa Kulturális Főváros programsorozat hagyatékának is lehetne nevezni azt, hogy Veszprém városában felélesztették és új tartalommal töltötték meg a Veszprém kártyát. Ez az a kedvezményrendszer, amire mindenki jogosult, aki Veszprémben él és a lakcímkártyája is ide köti. És ez az, ami akár elfér az ember zsebében is. Ugyanis a Veszprém kártya nem egy áthallás, valóban egy kézzel fogható kártya, de digitális verziója is létezik, amit ugyancsak egy okostelefon applikációjaként szintén zsebre lehet tenni.

A város 2024. március 1-től léptette érvénybe és rögtön számos tartalommal megtöltötte. A Veszprém kártya tulajdonosok ugyanis számos kedvezmény közül válogathatnak a kultúra, a sport és a közlekedés területén, emellett a helyi magánszolgáltatások egy részére is kiterjed, általában 10-20%-kal csökkentve az árakat, de például V-Bike-bérletet – ez Veszprém elektromos közbringa rendszere – már 90%-os kedvezménnyel is vásárolhatnak a kártyatulajdonosok. Ezen kívül kedvezményesen lehet a Gyárkert koncertjeire belépőt váltani és több múzeumnál, a könyvtárban és kiállításokon is érvényes. A városi intézmények és szolgáltatások között gyakorlatilag nincs olyan, ahol ne adna kedvezményt a Veszprém kártya, de már rögtön az indulása után sok helyi, vagy környékbeli vállalkozás is csatlakozott a kezdeményezéshez. Tehát a magánszféra is felfedezte az ebben rejlő lehetőséget. Ez pedig nem titkolt célja volt a veszprémi városvezetésnek, hogy az Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően újraélesztett kedvezményrendszer felpörgesse a helyben tevékenykedő vállalkozásokat is. Így pedig egy win-win helyzet állt elő, hiszen a veszprémiek kedvezménnyel tudják használni azokat a szolgáltatásokat és látogatni azokat a helyszíneket, amik felépültek, vagy megújultak az elmúlt időszakban, mellette pedig a helyi gazdaságnak is jót tesz az, hogy az emberek a szabadidejüket ilyen módon aktívan töltik el.

A Veszprém kártya kiváltásának lehetősége tehát minden veszprémi lakos számára adott, csupán egyszeri költsége van, az is egy jelképes összeg, utána egyből az összes kedvezményre jogosult lesz a kártyatulajdonos.

Hogy pontosan hol lehet igényelni és milyen, mekkora kedvezményeket kínál a Veszprém kártya, arról a www.veszpremkartya.hu oldalon lehet legegyszerűbben tájékozódni.

 

Hajas Bálint / Fotó: Szalai Csaba